Już 5 października 2025 roku w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się regionalny konkurs kulinarny „Smak Pyry 2025”. Wydarzenie to wpisuje się w plenerową imprezę „Poznańska Pyra”, która od lat promuje bogactwo lokalnej kuchni. Uczestnicy będą mieli szansę na zdobycie nagród finansowych oraz zestawów upominków. Warto zwrócić uwagę na specjalne wyróżnienie dla potraw pochodzących z powiatu poznańskiego.
W konkursie mogą wziąć udział nie tylko lokalne gospodynie, ale również producenci, przetwórcy, agroturystyka, restauracje oraz uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski. Zachęca to do rywalizacji w tworzeniu najlepszych potraw, które na stałe wpisały się w kulturę kulinarną regionu. Mieszkańcy Jarocina oraz okolic mają zatem wyjątkową okazję do zaprezentowania swoich umiejętności i spuścizny kulinarnego dziedzictwa.
Organizatorzy przyjmują zgłoszenia chętnych do 3 października 2025 roku za pośrednictwem poczty elektronicznej. Wszystkie potrawy konkursowe muszą być dostarczone do Muzeum w dniu wydarzenia w godzinach porannych, między 10.00 a 12.00. Wręczenie nagród odbędzie się tego samego dnia, o godzinie 16.00 na scenie głównej, co zapewne będzie emocjonującym zakończeniem konkursu. Dodatkowe informacje, w tym regulamin i formularz zgłoszeniowy, są dostępne na stronie organizatora.
Źródło: Urząd Miasta Jarocin
Oceń: Konkurs kulinarny „Smak Pyry 2025” w Szreniawie
Zobacz Także